Unnavindseil

Symmetrisk – asymmetrisk – Code

Det er skjedd enorme framskritt i unnavindsegmentet de siste årene. Vi har gått fra å seile med spinnaker som dekker et ganske begrenset vindspekter til å nå seile med store flyvende seil som dekker 70% av en båts vindspekter, og er forbausende lette å håndtere.

Flere turseilere har før syntes at det kan være slitsomt å seile med unnavindseil, da symmetrisk spinnaker har vært det eneste alternativet. Dette fører til mye tauverk i cockpit, mye arbeid med å sette/berge seil og noen ganger for mye kraft i båten. De siste årene er det blitt helt normalt at turseilere har med seg både asymmetrisk spinnaker, også kalt ¨gennaker¨, og en Code Zero. Dette er begge seil som kan settes på rull, slik at man i stor grad bruker den som et almindelig forseil. Begge disse seilene gir en utrolig mye morsommere og hurtigere seilas, som absolutt kan gi turseilasen nye dimensjoner.

For regattaseileren er innførselen av Code-seilene viktig. Disse seilene måler inn under vanlige måleregler og gir et enormt fartsoverskudd på slørelegger og skarpe kurser i lett vind. For en distanseseiler er en ordentlig Code et må-ha om man vil være med å hevde seg i toppen.

Det er også skjedd noen framskritt rundt selve designet på seilene de siste årene. Båtene seiler stadig fortere, og dette fører til at vi må tilpasse designet deretter. Mange opplever derfor at dagens seil er både hurtigere og enklere å seile med.

Høres dette interessant ut for deg? Ta gjerne kontakt med oss for en helt uforpliktende samtale.